Hakemus on voimassa 3kk

Oma Kämppä?

Kaipaatko omaa rauhaa ja tilaa? Koetko, että olisi aika muuttaa omaan asuntoon? Näillä sivuilla on kerrottu hyödyllistä tietoa asunnon hakemiseen ja ensiasuntoon muuttamiseen liittyen. NAL -nuorisoasunnot on tarkoitettu 18–29-vuotiaille työelämään hakeutuville nuorille aikuisille. Asunnot ovat pääosin yksiöitä ja kaksioita, myös muutama 3h+k perheasunto löytyy.

Olenko valmis muuttamaan omaan kotiin?

Kun omaan kotiin muuttaminen alkaa tuntua houkuttelevalta, on hyvä pysähtyä pohtimaan realistisesti omia valmiuksiaan itsenäiseen asumiseen. Varsinkin ensimmäiseen omaan kotiin muuttamisen innostuksen lomassa voi unohtua, että itsenäinen asuminen vaatii paljon suunnitelmallisuutta ja muun muassa rahankäytön hallintaa verrattuna kotona vanhempien luona asumiseen. Tärkeää on myös miettiä etukäteen, keneltä saa tarvittaessa neuvoa ja apua asumiseen liittyvissä asioissa.

Asumisen kustannukset

Omaan kotiin muuttaessa ensimmäinen kuluerä on vuokravakuusmaksu. Nopina perii tulevalta asukkaalta 2 kuukauden vuokran suuruisen vuokraennakon ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista. Vakuusrahamaksun saa itselleen pois muuttaessa noin 2 viikon sisään jos kaikki on kunnossa, jos asuntoa joudutaan remontoimaan, siivouttamaan tai lukkoja uudelleen sarjoittamaan, niin silloin pitää odottaa laskut ensin.

Kun vihdoin pääsee muuttamaan omaan kotiin, voi menojen suuruus yllättää. Vuokran jälkeen asukkaan pitää maksaa asumiseen liittyen myös mahdolliset vesi- ja autopaikkamaksut sekä sähkölasku. Yleensä jokaisella on myös muita laskuja maksettavana, kuten puhelinlasku ja ruoka. Kotona on usein saanut elää täysihoitolaelämää maksutta, eikä ruoan hintaa ole tarvinnut juuri miettiä.

Nuorisoasuntoliiton Asumisen ABC –sivusto on laatinut budjettilaskurin omien menojen budjetoinnin helpottamiseksi. Budjettilaskuri

Asumisen onnistumisen edellytykset

Kun raha-asiat ovat kunnossa, asuminen itsessään hoituu siinä sivussa omalla painollaan. Vai hoituuko? Tärkeimpiä asioita asumisen onnistumisen edellytyksistä vuokranmaksun jälkeen on asunnon kunnossapito ja naapureiden huomioiminen. Mitä nämä tarkalleen ottaen sisältävät?

Vuokralaisen vastuulla on pitää oma asuntonsa kunnossa. Tähän kuuluu siisteydestä huolehtiminen ja huolehtiminen siitä, että esimerkiksi asunnon kiinteät laitteet toimii ja viemärit vetää. Vuokralaisen ei kuitenkaan itse tarvitse olla putkimies tai elektroniikkalaitteiden huoltaja. Riittää, että esimerkiksi jääkaapin reistaillessa muistaa tehdä vikailmoituksen huoltoyhtiölle. Huoltoyhtiöllä on tarvittava osaaminen, ja esimerkiksi jääkaapin korjaus on asukkaalle maksutonta, jos vika ei johdu asukkaan huolimattomasta käytöstä.

Asumisen tukipalvelut
Joskus asunnon hakija tarvitsee tukea asumiseen. Nopina ry tuottaa Sosiaalisen isännöinnin ja Tuetun asumisen palvelua. Lisätietoja saat soittamalla Hanna Kantola 050-5980729 / Kaisa Lehto 0458909192.